środa, 11 października 2017

Karczek ze śliwkami

Składniki:
10-15 dag suszonych śliwek
1,20 karczku
przyprawy: pieprz, sól himalajska, majeranek, gałka muszkatołowa, papryka słodka, chili
sok z cytryny
olej rzepakowy
Tok pracy:
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, naciąć przez środek tak, by powstała nie za duża kieszeń. W środku umieścić śliwki. Mięso natrzeć przyprawami z dwóch stron, skropić cytryną i zostawić w lodówce na dwie godziny. Po tym czasie na rozgrzanym oleju  przysmażamy karczek z każdej strony przez kilkanaście sekund, tak by zamknęły się pory. Przekładamy mięso do brytfanny wyłożonej folią aluminiową. Zawijamy je szczelnie i pieczemy w nagrzanym piekarniku o temperaturze 180 stopni przez 1,5 godziny. Po upływie tego czasu, usuwamy folię z górnej części mięsa i tak zapiekamy jeszcze przez pół godziny. Smacznego!





3 komentarze:

  1. A po tą sól to się pewnie w najbliższy weekend udasz na Mount Everest. Albo chociaż K2 :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aż tak daleko po sól się nie wybieram:) zawsze coś na miejscu się znajdzie...:)

      Usuń
  2. Wieliczka albo Bochnia... ;)

    OdpowiedzUsuń