piątek, 13 października 2017

Zupa tajska

Składniki:
bulion drobiowy 1L
podwójna pierś z kurczaka
1 papryka czerwona
1 puszka kukurydzy
10 pieczarek
słoik kiełków sojowych
puszka mleka kokosowego
sok z limonki
trochę oliwy
cebula szalotka
do smaku przyprawy kuchni tajskiej
sos sojowy do smaku
10 dag orzechów nerkowca
Tok pracy:
Ugotować warzywny bulion drobiowy, można odcedzić. W dużym garnku zeszklić na oliwie cebulę, dodać pokrojone na kawałki mięso z piersi kurczaka. Pokroić pieczarki oraz paprykę i chwilę podusić z mięsem. Następnie dodać kukurydzę, orzechy i kiełki sojowe. Wlać bulion i mleko kokosowe oraz doprawić do smaku sokiem z limonki, sosem sojowym oraz przyprawami kuchni tajskiej np. curry, imbir, chili, pieprz...Zupa ma słodko-pikantny smak. Przed podaniem zupę posypać szczypiorem z naszej szalotki. Smacznego!




1 komentarz: