sobota, 29 października 2016

Gołąbki z kapustą pekińską

Składniki:kapusta pekińska, pół kilograma mięsa mielonego, 1 woreczek ryżu, przyprawy, olej, Tok pracy:mięso udusić z przyprawami, ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu, połączyć mięso z ryżem. Liście kapusty pekińskiej sparzyć we wrzątku. Gdy sparzone odkroić twardą, niepotrzebną część głąba, można zahartować zimną wodą lub odczekać, aż liść przestygnie. Wówczas ułożyć w otwartej dłoni i nałożyć potrzebną ilość mięsa z ryżem. Zawinąć dokładnie, tak by gołąbek się nie rozwinął podczas duszenia, można w tym celu użyć nici. Dusić w rondlu przez około godzinę. Na spód rondla wlać trochę tłuszczu. Można podawać z sosem pomidorowym: zeszklić na patelni cebulę na oleju, dodać wyciśnięty ząbek czosnku, a na koniec pomidory z kartonika lub z puszki oraz przyprawy do smaku np. zioła prowansalskie, Vegetę...Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz