czwartek, 13 października 2016

Pierogi z serem na słodko

Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki gorącej wody, 1 łyżka oleju rzepakowego. Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy wodę z olejem, mieszamy łyżką, następnie zarabiamy dłonią przez pięć minut. Ciasto odstawiamy do miseczki na pół godziny, by odpoczęło. Miskę nakrywamy ściereczką lub talerzykiem. Składniki na farsz : pół kilograma twarogu półtłustego np. krajanka, 1 łyżka cukru waniliowego, 3 łyżki cukru, dwa żółtka. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na trzy kawałki. Jeden cienko wałkujemy, pozostałe trzymamy pod ściereczką, by ciasto nie wyschło. Podczas wałkowania można je minimalnie podsypać mąką, jeśli się lepi. Naczyniem wycinamy koła o średnicy większej niż standardowa szklanka. Na środek nakładamy, łyżeczkę farszu i sklejamy. Pierogi gotujemy partiami w osolonej wodzie. Po wypłynięciu wystarczą trzy minuty. Podajemy z jogurtem naturalnym i cynamonem. Z podanej ilości wyszło mi 30 pierogów. Smacznego! P.S. Pierogi to potrawa lekkostrawna, tyle, że D.P. zjadł ich 18....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz