sobota, 19 stycznia 2013

Ciasto jogurtowe

Przepis znalazłam na internecie. Skusił mnie, ponieważ jest dziecinnie prosty, ale kiedy coś jest za łatwe, to i wtedy może wyjść nam kawał zakalca. Podobno Gâteau au Yaourt to pierwsze ciasto, które francuskie dzieci robią samodzielnie. Ciasto jest słodkie, pachnące wanilią, niezwykle mokre i puszyste. Przed przystąpieniem do pracy wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dobrze więc je godzinę wcześniej wyjąć z lodówki. Opakowanie po jogurcie posłuży nam za miarkę niektórych składników.
Składniki:
jogurt naturalny np. Danone 180g
3 jajka
3 opakowania po jogurcie mąki (dobrze przesiać)
1,5 opakowania po jogurcie cukru
1 opakowanie po jogurcie oleju np. Kujawskiego
1 łyżeczkę cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę z proszkiem i cukrem wsypujemy do miski. Dodajemy jogurt, wbijamy jajka, wlewamy olej. Wszystkie składniki mieszamy łyżką do połączenia około 4 minuty. Ciasto wlewamy na małą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia o średnicy 20 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50 minut, ciasto należy sprawdzić patyczkiem. Można je pozostawić w wyłączonym piekarniku na 10 minut. Po tym czasie wyjąć do ostygnięcia. Smacznego!




3 komentarze:

  1. Upiekłam w ramach prezentu urodzinowego dla Ciebie :))) Musiałam 10 minut dłużej piec niż podałaś. Udało się prawie całkiem, tylko maciupeńki zakalec w środku wyszedł :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale rzeczywiście szybko i łatwo się robi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo się cieszę Anonimie:)

    OdpowiedzUsuń