wtorek, 8 stycznia 2013

Krewetki

Krewetki należą do najpopularniejszych owoców morza. Uważane są za afrodyzjak, a cenione za bogatą zawartość białka, witaminy B12, B3 i cynku. Występują niemal w każdym morzu świata, nawet w naszym zimnym Bałtyku. Do stworzenia mojego sosu z krewetkami użyłam krewetek północnoatlantyckich, które zakupiłam w sklepie rybnym w postaci mrożonej.
Składniki:
olej najlepiej z oliwek
cebula
czosnek
pomidory bez skórki, mogą być z puszki
bazylia, pieprz, sól
zielona pietruszka
30 dkg krewetek
Zamrożone krewetki wrzucamy na wrzątek i po zagotowaniu wody z naszymi skorupiakami, gotujemy przez 7 minut, powinny się nam zaczerwienić. Cebulkę drobno kroimy w kostkę i wrzucamy na gorący olej, po około 4 minutach, gdy cebula zmięknie wyciskamy 3 ząbki czosnku na naszą patelnię, dodajemy pokrojone pomidory bez skórki lub puszkę pomidorów. Sos powinien zabulgotać i dwie, trzy minuty zostawiamy go na małym ogniu. Krewetki wyrzucamy na durszlak. Wcześniej na próbę można wyłowić jedną krewetkę i jeśli ogonek krewetki  łatwo się ściąga, wówczas równie dobrze pójdzie nam z pozostałymi.. Obieramy całość i wrzucamy do naszego sosu, który można doprawić przyprawami oraz świeżą pietruszką. Krewetki można podać z makaronem lub ryżem. Smacznego!


1 komentarz:

  1. ja robie bez pomidorow na bialym winie:) do spagetti:)czosnek dodaje na sam koniec, tez dobre...

    OdpowiedzUsuń