niedziela, 6 stycznia 2013

Kopytka

Moja rodzina jest rozsiana po całej Polsce, ale nie tylko:) Dlatego aż tak bardzo nie dziwią mnie ziemniaczki, kasza, ryż, a nawet makaron na niedzielnym obiedzie. Przywykłam. Dla prawdziwego Ślązaka  niedzielny obiad bez klusek jest  nie do przyjęcia i długo nie trzeba będzie czekać na odpowiedni komentarz:). Robię klasyczne kluski, leniwe z serem i pyszne kopytka, które uwielbiają wszystkie dzieci. Można je podać
z sosem grzybowym, z cukrem i masełkiem, a nawet boczkiem zarumienionym na patelni i na pewno szybko znikną z talerza.
Składniki:
ziemniaki
mąka pszenna
sól
opcjonalnie jajko
Ziemniaki obieramy, gotujemy 20-25 minut. Po odcedzeniu wody gniotę ziemniaki praską i czekam aż wystygną ok 2 godzin. Przed przystąpieniem do robienia kopytek należy przygotować sobie duży garnek
z osoloną wodą i zagotować ją. Ziemniaki jeszcze raz ugniatam, wykładam na blat kuchenny, wybieram 1/4 ziemniaków z całości mojej porcji, a w to puste miejsce dodaję 1/4 część mąki pszennej. Jeśli ciasto się nie klei, rozpada można dodać więcej mąki, chyba, że ziemniaki są za suche, wówczas całe jajko.
Z ciasta formuję wałeczki i ukośnie kroję kluseczki. Kopytka wykładamy na posolony wrzątek, gotujemy po wypłynięciu 3 minuty na średnim ogniu. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz