piątek, 26 kwietnia 2013

Placek z brzoskwiniami

Ciasto jest niezwykle proste, a przy tym smaczne. Owocowe połączenie sprawia, że możemy rozkoszować się smakiem lata o dowolnej porze roku. Idealna przekąska do popołudniowej kawy, czy herbaty. Do tej pory placek robiłam z jabłkami, śliwkami i truskawkami, ale myślę, że równie pysznie będzie smakował z wiśniami - spróbuję latem:) Na dworze hula wiatr roznosząc złośliwe pyłki brzozy i topoli. Dla mojego alergika nastał ciężki okres, przypomina pandę, tyle tylko, że z czerwonymi, a nie czarnymi obwódkami wokół oczu.
Składniki:
2 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
pół szklanki mleka
pół szklanki oleju np. rzepakowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
około pół kg owoców lub brzoskwinie z puszki
Brzoskwinie kroimy na małe kawałki. 3 połówki nie weszły na blachę, ale do żołądków się zmieściły:) Całe jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo i na zmianę dodajemy mleko, olej i mąkę z proszkiem do pieczenia.. Ciasto wylewamy na tortownicę lub mniejszą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia np.28 cm x 23 cm. Układamy owoce, zachowując odstępy. Pieczemy 40-50 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz