piątek, 19 kwietnia 2013

Sos porowy

Na ten wyjątkowo apetyczny sos natrafiłam parę lat temu. Dzięki połączeniu ze śmietaną kremówką por nie wydaje się być ostry. Idealnie pasuje jako dodatek do ryby i innych potraw. Ma jasnozieloną barwę i delikatną kremową konsystencję. Na pewno doda każdej potrawie nietuzinkowego smaku.
Składniki:
por
1/4 szklanki kremówki
2-3 łyżki oleju rzepakowego
przyprawy: pieprz, sól
Podane składniki to minimalna porcja sosu. Białą część pora, kroimy w maleńką kostkę i dusimy na oleju około 15-20 minut. Uważać, by por się nam nie przypalił. Sprawdzamy po upływie podanego czasu, czy jest miękki. Wówczas miksujemy uduszonego pora. Użyłam nakładki do miksera. Delikatnie łączymy ze śmietaną, dodajemy przyprawy i mieszamy. Smacznego!


2 komentarze:

  1. D.D. czyli Dolores Dusicielka :P Biedny por...

    OdpowiedzUsuń
  2. This web site really has all of the information I needed about this subject and didn't know who to ask.

    OdpowiedzUsuń