środa, 24 kwietnia 2013

Sałatka z brokułami i...

Jutro zrobię na obiad sałatkę- oznajmiłam chłopakom. Nie mieli nic przeciwko, bo tą sałatką można się najeść do syta, a przy tym kusi nie tylko smakiem, ale i kolorami. W końcu nie od dziś wiadomo, że jemy oczami. Jej podstawowym składnikiem są brokuły, które znane były w starożytnym Rzymie i Grecji. Roślina prawdopodobnie pochodzi z Cypru. Brokuły zawierają związki przeciwnowotworowe. To bogactwo witamin oraz minerałów. Spożywanie brokułów zaleca się osobom cierpiącym na cukrzycę, mającym problemy z anemią, sercem i niedoborem wapnia. Zatem smacznego!
Składniki:
1 brokuł
3 jajka na twardo
20 dkg szynki drobiowej
1 pomidor
1 ogórek zielony
jogurt naturalny
sól
2 ząbki czosnku
Różyczki brokułu gotujemy około 5-7 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.W sporej misce układamy brokuły, pokrojony w kostkę ogórek, szynkę, pomidorek, ćwiartki jajka na twardo. Całość polewamy jogurtem, do którego dodajemy sól i wyciśnięty przez praskę czosnek.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz