sobota, 6 kwietnia 2013

Piaskowa babeczka z serduszkiem

Jaka jest miłość? Takie pytanie nasunęło mi się, kiedy zobaczyłam kształt brązowego ciasta. Może się wydawać wspaniała, pachnąca zapachami tej ukochanej osoby, ale może rozsypać się nam jak babka
z piasku lub też pozostawić w sercu niewyobrażalna pustkę. To upieczenia tego ciasta zainspirowała mnie matka urwisów, które wcinają wszystko, co tylko zobaczą na swym horyzoncie. Babka wyszła waniliowo pachnąca i bardzo smaczna.
Składniki:
4 jajka
1 kostka margaryny
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 duże opakowanie cukru waniliowego
1 niepełna szklanka cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 płaskie łyżki kakao
W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy margarynę. Jajka ubijamy z cukrem 5 minut mikserem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie wlewamy delikatnie przestudzoną margarynę i całość miksujemy. 2/3 wlewamy do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą blaszki keksówki, a do pozostałej części dodajemy kakao i miksujemy na gładką masę. Ciemne ciasto wlewamy przez całą długość na naszą białą część. Wkładamy do nagrzanego piecyka o temperaturze 180 stopni na ok 50 minut. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz