sobota, 1 grudnia 2012

Orzechowe serduszka

Serduszka mogą złamać serce niejednego łasucha. Nie wiem, czy za kilka dni będą miękkie, bo mogą nie doczekać tej chwili:)
Składniki:
420 g mąki
250 g masła
210 g cukru pudru
125 g orzechów mielonych- wybrałam włoskie
2 jajka.
Wszystkie sypkie składniki wsypujemy do garnka, masło siekamy nożem i przekładamy do produktów, zagniatamy, na koniec całe jajka i ugniatamy. Masę wkładamy na godzinę do lodówki. Twardą szybko wałkujemy na przynajmniej półcentymetrowy placek i wykrawamy ciastka, które należy przełożyć na pergamin. Ciasto szybko nabiera temperatury i nie chce się odlepić od wałka, czy blatu kuchennego. Należy więc robić je partiami, by uzyskać ładne serduszka, a pozostałą część trzymać w lodówce. Ciastka piekłam w temperaturze 180 stopni 12 minut. Generalnie mają nabrać rumieńców, ale nie przypalić się:) Część udekorowałam polewą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz