poniedziałek, 17 grudnia 2012

Śmietankowy biszkopt

Ciasto jest bardzo proste, tanie i smaczne. Po prostu musi się udać. Robiłam już kilka wariantów: z ciemnym biszkoptem, w bitej śmietanie znajdowały się kolorowe galaretki, świeże owoce, gęsty kompot z malin zagęszczałam żelatyną i wyszła pyszna warstwa galaretki z malinami. Na mniejszy biszkopt potrzeba:
3 jajka
pół szklanki cukru
jedną, ale niepełną szklankę mąki pszennej np. z Brzegu
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
1,5 łyżki oleju np. Kujawskiego
Tok pracy:
Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy rozbełtane z olejem żółtka i całość delikatnie mieszamy. Ciasto pieczemy
w temperaturze 180-200 stopni ok. 20 minut. Kiedy zbliża się koniec pieczenia dla pewności sprawdzić patyczkiem. Biszkopt wyjmuje się z piecyka zaraz po upieczeniu, można nim "trzepnąć" o ziemię lub deskę:)
Odczekać aż wystygnie i zabrać się za przygotowywanie bitej śmietany. Polecam tę kupioną
w szklanym opakowaniu z kapselkiem.
pół litra śmietany kremówki
1 cukier waniliowy
1 łyżkę cukru
3 łyżeczki żelatyny np. Winiary
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ale poczekać by ostygła. Bitą śmietanę ubić z cukrem, na samym końcu dodać ostudzoną żelatynę. Śmietanę odstawić do lodówki, by stężała lekko. Ciasto przekroić i przykryć śmietanką. Nałożyć drugą warstwę ciasta. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz