sobota, 8 grudnia 2012

Ziemniaczki pod kołderką z cukinii

 Składniki:
ziemniaki 1kg
mięso mielone 1/2 kg
1 cukinia
cebula
jogurt naturalny
mały przecier pomidorowy
2 jajka
przyprawy: czosnek, sól, pieprz, papryka
oliwa

Tok pracy:
Ziemniaki obrać, pokroić w jednocentymetrowe plastry, ugotować w osolonej wodzie nie dłużej niż 10 minut. Mięso przysmażyć z posiekaną cebulką, przecierem pomidorowym, przyprawami i czosnkiem przepuszczonym przez praskę. Cukinię pokroić w talarki, posypać solą, poczekać 10 minut aż puści sok. Do naczynia żaroodpornego wlać na spód oliwę, następnie wyłożyć ziemniaki, potem mięso, poukładać cukinię. Na całość wylać jogurt wymieszany z całymi jajkami, do którego można dodać wyciśnięty ząbek czosnku oraz sól. Piec w temperaturze 180-200 stopni, 25-30 minut. Smacznego!

1 komentarz: