wtorek, 25 grudnia 2012

Wigilijny deser- Moczka

Od połowy grudnia prawie w każdym sklepie spożywczym, piekarni i cukierni można kupić świąteczny piernik na moczkę. Ten słodki deser króluje na śląskich stołach wigilijnych, a także w okresie Nowego Roku. Jego podstawowym składnikiem jest pachnący piernik. Propozycji przyrządzania moczki jest wiele. Dawniej gotowało się wywar z łbów karpi i na powstałej zupie rozpuszczano piernik. Moczono go również w rosole z warzyw. Dzisiaj moczkę najczęściej robi się na ciemnym piwie lub na kompocie z suszu bądź też innych owoców. Do potrawy najczęściej dodaje się pokrojone migdały, orzechy włoskie, suszone figi, jabłka, gruszki, morele, rodzynki, śliwki wędzone, kokos. Można dodać trochę soku z cytryny i kilka łyżek cukru. Ta pachnąca potrawa ma konsystencję gęstej zupy lub budyniu. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz