wtorek, 24 listopada 2015

Kleftiko w pergaminie

80 dag łopatki wieprzowej lub jagnięciny
4 ziemniaki
2 cebule
5 ząbków czosnku
3 marchewki
ser feta
rozmaryn
oregano
pieprz, sól
50 ml białego wytrawnego wina
50 ml oliwy z oliwek
pomidor
sok z połowy cytryny
Mięso kroimy w grubą kostkę. Z oliwy, wina, soku z cytryny, przypraw i ziół oraz czosnku sporządzamy zalewę. Połowę zalewy mieszamy z mięsem i odstawiamy. Warzywa kroimy w kostkę i łączymy z przygotowanym sosem. Pergamin pociąć na kwadraty 38cm x38 cm i ułożyć po dwa na sobie, tak by tworzyły gwiazdę. Układamy warzywa, mięso, plasterek fety, pomidora i gałązkę rozmarynu. Zamykamy szczelnie pergaminową sakiewkę i związujemy nitką. Pieczemy ponad godzinę w temperaturze 180 stopni. Smacznego!






3 komentarze:

  1. Kleftiko :) Ładna nazwa, pierwszy raz słyszę.

    OdpowiedzUsuń
  2. oooo a co to za potrawka???? przy okazji wyprubuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. aaaaaaaaaaaaa juz poczytalam :) to greckie i z Krety :) jednak zrobie :)

    OdpowiedzUsuń