środa, 25 listopada 2015

Kwaśnica

70 dag żeberek wieprzowych
30 dag boczku gotowanego
80 dag kapusty kiszonej
1/2 kg ziemniaków
4 listki laurowe
8 ziarenek ziela angielskiego
pieprz i sól do smaku
łyżeczka majeranku
łyżeczka kminku
olej
duża cebula
Żeberka kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy zimną wodą. Zbieramy szumowiny i dodajemy listki laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy pół godziny, następnie do naszej zupy wkładamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wywar gotujemy kolejne pół godziny. Na patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek, po czym cebulę, tak by się zeszkliła. Zawartość patelni przekładamy do zupy. Na koniec kroimy kapustę i dodajemy do wywaru. Gotujemy przez godzinę. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz