czwartek, 4 grudnia 2014

Makaron wonton z kurczakiem

W Dublinie nieopodal naszego hostelu była ulica, przy której nie brakowało chińskich i tajlandzkich knajpek. Wyglądało to mniej więcej tak: sklepik, bar, restauracja...Mały był zachwycony i od razu wypatrzył sobie Kanoodle. Trzy dni z rzędu jadł Pad Thai Noodles. To danie może odbiega od Barbórkowego menu, ale D.P. zjadł półtorej porcji....Ile zjazdów tyle wyjazdów Panowie Górnicy!
składniki:
pół kg kurzych udek bez kości
1 biała część pora
2 marchewki
opakowanie makaronu wonton 25 dag
sos sojowy
łyżeczka pasty tamaryndowej
15 dag krewetek
olej rzepakowy
sok z limonki- opcjonalnie
Udka kroimy na małe kawałki, smażymy z dwóch stron na sporej patelni. Po koniec dodajemy do mięsa pastę i sos sojowy. Na drugiej patelni smażymy na oleju krewetki, wystarczy parę minut, jeśli są rozmrożone. Białą część pora kroimy na talarki, marchew obieramy i ścieramy na tarce na ogórki, chodzi o to, by plasterki były bardzo cienkie. Chwilę dusimy warzywa na oleju. Makaron zalewamy wrzątkiem, odcedzamy i przekładamy na patelnię z mięsem, dodajemy krewetki i warzywa. Trzymamy wszystko trzy minuty na bardzo małym ogniu. Danie przed podaniem można pokropić sokiem z limonki. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz