piątek, 5 grudnia 2014

Pieczone bakłażany z serem kozim

Mały był ze swoją klasą na Małym Księciu. Gdy wrócił zapytał: "gdzie obiad?". Odpowiedziałam: "przecież w szkole jadłeś". Mimo to kiedy zaczęłam kroić bakłażana, nie mógł się doczekać swojej przekąski. D.P. skomentował: "czy my nie możemy zjeść czegoś normalnego?". Odpowiedziałam: "kurczak pod innym adresem".
 Składniki:
bakłażan
twaróg kozi
puszka pomidorów
zioła prowansalskie
sól pieprz
ząbek czosnku
oliwa
Bakłażana kroimy na spore plastry, doprawiamy pieprzem, solą, startym czosnkiem i "panierujemy" w oliwie. Układamy w naczyniu żaroodpornym. W garnku przygotowujemy pomidory z ziołami. Bakłażana wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni na 25 minut. Po tym czasie nakładamy pomidory, pieczemy 5 minut, a następnie ser i trzymamy w piekarniku kolejne 5 minut. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz