sobota, 6 grudnia 2014

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem i koperkiem

Już postanowione, dwa dni zaserwuję w domu ziemniaki. Kiedyś na lekcji WDŻ Mały błysnął odpowiedzią. Nauczycielka zapytała, czy mają jakieś niedzielne rytuały. "Tak mamy, moja mama przyrządza makaron na różne sposoby"....Generalnie klasa mówiła o rosołku, kluskach...a tu bach mama gotuje spaghetti.
Składniki:
1 kg ziemniaków
10 dag wędzonego łososia
pęczek posiekanego koperku
sól pieprz
2 jajka
jogurt grecki
oliwa
Ziemniaki obieramy i kroimy na centymetrowe plastry. Gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Do naczynia żaroodpornego wlewamy trochę oliwy, układamy warstwę ziemniaków, koperek, cienko pokrojone kawałki łososia, kolejną warstwę kartofli, koperek, łososia. Na koniec ziemniaki i wszystko zalewamy jogurtem z rozbełtanymi jajkami oraz przyprawami. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni 25-30 minut. Smacznego!



2 komentarze:

  1. Nie raz i nie dwa zastanawiałam się czy mozna coś wykombinować na obiad z wędzonego łososia! No i teraz już wiem, że można :)

    OdpowiedzUsuń