poniedziałek, 8 grudnia 2014

Warkocze z polędwiczek wieprzowych

2 polędwiczki
8 cienkich plasterków boczku / szynka parmeńska
pieprz, sól, papryka
ząbek czosnku
olej rzepakowy
wykałaczki
Każdą polędwiczkę kroimy wzdłuż na trzy części, ale nie do końca z jednej strony. Doprawiamy przyprawami, a na środkowej układamy boczek. Zaplatamy, a koniec spinamy wykałaczką. Pomiędzy warkocz wsuwamy kawałki czosnku. Pieczemy na rozgrzanej patelni z dwóch stron, by mięso ładnie się zarumieniło, a następnie polędwice układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do nagrzanego piekarnika o temperaturze 200 stopni na 25-30 minut. Wyłączamy i zostawiamy danie na kolejne 5 minut, by doszło. Polędwiczki  można podawać z sosem grzybowym. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz