sobota, 20 grudnia 2014

You make me feel...

Nie mam siły:) Czuję się jak kot, który oblizuje swoje futerko po wspaniałej uczcie. Uczta dla ciała, ducha, wszystkich zmysłów i każdej komórki ciała. Tort schwarzwaldzki  zszedł na dalszy plan....Warto było czekać!
Składniki na lasagne ze szpinakiem, orzechami włoskami i beszamelem:
9 płatów makaronu na lasagne
duże opakowanie szpinaku
łyżka masła
3 ząbki czosnku
oliwa
sól, pieprz
garść orzechów włoskich
beszamel:
2,5 szklanki mleka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
gałka muszkatołowa
pieprz, sól
Szpinak rozmrażamy na sporej patelni. Pod koniec, gdy woda wyparuje dodajemy łyżkę masła, starty czosnek i doprawiamy do smaku. Na spód naczynia żaroodpornego wlewamy trochę oliwy, układamy makaron, połowę szpinaku, orzechy, nakładamy makaron i proces powtarzamy. Na wierz naszej lasagne wylewamy równomiernie sos beszamelowy. Całość zapiekamy 25 minut w temperaturze 180stopni. Sos przygotowujemy w rondelku. Rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, gdy się połączy z tłuszczem wlewamy partiami mleko, często mieszamy, by się nie porobiły grudki. Dodajemy przyprawy. Smacznego!

https://www.youtube.com/watch?v=HoJSr2x85JE



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz