środa, 27 stycznia 2016

Delikatna szarlotka

Składniki:
1,5 kg jabłek
5 łyżek cukru
łyżeczka cynamonu
kisiel cytrynowy
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki śmietany 18%
pół kostki margaryny
1/3 szklanki cukru pudru
Tok pracy:
Jabłka obrać, uprażyć z cukrem. Po koniec dodać cynamon i kisiel. Całość szybko wymieszać, gotować dwie minuty, wystudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, margaryną, żółtkami, cukrem, śmietaną. Zagnieść ciasto, a następnie wykleić nim formę 20/ 30 cm. Do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni wkładamy blachę z ciastem, które podpiekamy przez 15 minut. Ubijamy pianę z białek i stopniowo łączymy z wystudzonymi jabłkami. Następnie wykładamy na podpieczony spód. Całość zapiekamy 35 minut. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz