sobota, 23 stycznia 2016

Jabłecznik z pianką budyniową

Składniki:
6 sporych jabłek
1 łyżka masła
pół opakowania cukru waniliowego
1 czubata łyżka bułki tartej
2 płaskie łyżeczki cynamonu
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki 18% śmietany
skórka otarta ze sparzonej z cytryny
4 jajka
pół szklanki cukru pudru
1 kostka margaryny
1 opakowanie budyniu śmietankowego
2 łyżki cukru

Tok pracy:
Obrane jabłka przesmażamy na patelni z masłem i cukrem waniliowym. Studzimy, odlewamy nadmiar soku i dodajemy cynamon oraz bułkę tartą. Margarynę ucieramy mikserem z cukrem pudrem, wbijamy całe jajko i trzy żółtka i dalej ucieramy. Następnie śmietanę, startą skórkę z cytryny, przesiewamy mąkę z proszkiem. Wszystkie składniki dokładnie łączymy. Wkładamy do zamrażalnika. Nagrzewamy piekarnik. 2/3 ciasta wykładamy na niewielką blaszkę 20/30 cm i zapiekamy w temperaturze 180 stopni piętnaście minut. Przygotowujemy pianę z 3 białek, pod koniec ubijania dodajemy dwie łyżki cukru, a następnie wsypujemy budyń. Ucieramy. Na podpieczone ciasto wykładamy, przesmażone jabłka, pianę z budyniem i rwiemy małe kawałki ciasta. Całość pieczemy jeszcze pół godziny. Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz