wtorek, 20 stycznia 2015

Brownie

Mocno czekoladowe, aromatyczne, kuszące ciasto. Pierwsze wrażenie to zetknięcie się z ogromną słodyczą,by następnie delektować się nowymi, ciekawymi smakami. Chrupiąca skórka i miękki, wilgotny jak runo leśne środek. Takie właśnie jest brownie. Uwielbiam je kiedy jest jeszcze lekko ciepłe, ale z przyjemnością zjem je i jutro...
Składniki
2 czekolady gorzkie Wedel
1 czekolada Jedyna Wedel
3 jajka
10 dag orzechów włoskich
1 szklanka cukru
kostka masła
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka cukru waniliowego
Czekolady rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Dodajemy cukier, miksujemy, całe jajka, następnie, mąkę, wszystko dokładnie miksujemy na gładką masę. Na koniec wsypujemy orzechy, które możemy rozgnieść wałkiem na mniejsze kawałki i całość mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy do blaszki o wielkości 20cm/30cm. Pieczemy w temperaturze maksymalnie 175 stopni 25-30 minut. Smacznego!


2 komentarze:

  1. uwielbiam :):):).......lecz sama nie upieke bo pozre jeszcze surowe ;) smacznego dla was:)

    OdpowiedzUsuń