wtorek, 6 stycznia 2015

Makaron Mie z kurczakiem i warzywami

Mały wrócił z D.P. z narciarskiego wypadu. Pierwsze co zrobił, to zajrzał do garów. Co obiadu jeszcze nie ma?! Umrę z głodu! Nie umrzesz- odpowiedziałam, zjedz jabłko. Malucha zmorzył sen po zimowym spacerze. Mijający mnie ludzie witali się i wymieniali spostrzeżeniami na temat pogody. Lód na drodze powoli topniał. Dziwiłam się skąd w niektórych taki zapał do biegania. Może czegoś lub kogoś szukają... Siebie? Puchowa kurtka otulała szczelnie całe ciało. Opinała ciepło ramiona i uda. Pani Zima w swoim magicznym żywiole.
Składniki:
opakowanie makaronu mie
5 pieczarek
2 piersi z kurczaka
1 czerwona papryka
3 ząbki czosnku
3 szalotki
6 łyżek sosu sojowego
3 łyżki ciemnego cukru
szczypta imbiru
1 łyżka mąki kukurydzianej
olej rzepakowy
brokuł
Mięso kroimy na paseczki i marynujemy ok pół godziny w dwóch łyżkach sosu sojowego z cukrem i mąką. Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem wrzucamy czosnek z szalotkami, po chwili dodajemy mięso, chwilę smażymy, następnie pokrojoną w paski czerwoną paprykę i kawałki pieczarek oraz różyczki brokułu. Dusimy około 10 minut. Dodajemy resztę sosu sojowego, doprawiamy do smaku wedle uznania... Oddzielnie przygotowujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. Makron łączymy z mięsem i warzywami. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz