poniedziałek, 12 stycznia 2015

Musaka

Uwielbiam połączenie mięsa i warzyw. W Grecji ilekroć zamawialiśmy obiad, to jednym z dań musiała być właśnie musaka. Mięsiste, grube kawałki bakłażanów i na wierzch spora warstwa beszamelu.
Składniki:
1 duży bakłażan
3 spore kartofle sałatkowe
60 dag mięsa mielonego
przyprawy np. oregano, zioła prowansalskie
pomidory w puszce
mały przecier pomidorowy
2 ząbki czosnku
Beszamel:
1/4 kostki masła
3 łyżki mąki pszennej
2,5 szklanki mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Bakłażan myjemy i kroimy w centymetrowe plastry, posypujemy solą i zostawiamy na pół godziny, by wyszła charakterystyczna gorycz, wycieramy ten nadmiar wody papierowym ręcznikiem. Mięso podpiekamy na patelni, wylewamy nadmiar wody, dodajemy pomidory, przecier, na koniec zioła, pieprz i sól, oraz starty czosnek. Ziemniaki obieramy i kroimy na centymetrowe plastry, gotujemy 10 minut w osolonej wodzie. Przygotowujemy sos beszamelowy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy, by się połączyła z tłuszczem. Wlewamy stopniowo mleko, chwilę gotujemy. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na patelni z olejem podpiekamy z dwóch stron bakłażany. Na spód naczynia żaroodpornego wlewamy trochę oleju układamy ziemniaki następnie, bakłażany, mięso, bakłażany i wszystko polewamy sosem beszamelowym. Smacznego!



2 komentarze:

  1. widze, ze zrobilas swoje ulubione:) danie- ja nie lubie baszamelowego sosu :( i w Grecji tego nie jadalam:) buziaki kuchciku :):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem, pamiętam:) ale chłopakom baaardzo smakowało:)

      Usuń