środa, 12 listopada 2014

Bruschetta

To tradycyjna przystawka w kuchni włoskiej. Zyskała aprobatę Małego, któremu pewnie kojarzy się z naszymi domowymi zapiekankami. On sam chętnie ją przyrządza, a potem pałaszuje.
Składniki:
bagietka lub bułka pszenna
starty na drobnej tarce ząbek czosnku
trochę oliwy z oliwek
kilka gałązek kolendry lub bazylii
pieprz, sól do smaku
pokrojone w drobną kostkę pomidory bez gniazd nasiennych
Bagietkę, kroimy na kawałki i podpiekamy na patelni lub w piekarniku. Starty czosnek łączymy na płaskim talerzu z oliwą. Każdą kromeczkę wkładamy na sekundę do oliwy. Następnie nakładamy porcję pomidorów i posypujemy świeżą kolendrą lub bazylią. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz