środa, 19 listopada 2014

Cheesecake with macadamia nuts


Ten nietuzinkowy sernik jadłam na urodzinach Tiny. Dawno nie smakowałam czegoś tak innego i pewnie dlatego to niecodzienne połączenie składników zrobiło na moich kubkach smakowych wrażenie. Moi domownicy z entuzjazmem przyjęli ten wypiek. W najbliższym czasie zamierzam przypomnieć sobie machanie rękami a la żabka, w mekce najlepszego kołocza na Śląsku. Pływanie zimą, jazda na rowerze w okresie letnim- plan rehabilitacji na najbliższe miesiące. Nie dawno usłyszałam, że piłkarze nie robią nic ponad treningami.......i chyba coś w tym jest!
Składniki:
ok 1 kg serków Philadelphia lub Piątnica Twój smak naturalny
4 jajka
1 szklanka ciemnego cukru
10 dag orzechów makadamia
garść krówek, trochę mleka
1-1,5 szklanki pokruszonych ciastek owsianych wybrałam zbożowe Krakuski
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
pół pokruszonej białej czekolady
100 ml śmietanki 30% Zott
Z krówek i paru łyżek mleka robimy sos. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy serki, śmietankę, mąkę miksujemy. Na koniec orzechy i pokruszoną czekoladę, mieszamy. Na tarownicy kruszymy nasze ciastka owsiane i wykładamy połowę masy serowej, następnie sos krówkowy- nie powinien być za ciepły. Wykładamy resztę sera. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 50-60 minut, w temperaturze 180 stopni. Smacznego!









2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń