środa, 12 listopada 2014

Duszone ligole z bakaliami

Uwielbiam twarde, lekko kwaskowate jabłka. Takie właśnie są ligole. Niestety ten deser nie spotkał się z entuzjazmem męskiej części rodziny, ale to ja w naszym domu jadam schabowego z żurawiną, czy kaczkę z jabłkami i śliwkami. Jedynie Maluch mlaskał zadowolony i pałaszował swoją porcję jabłuszka.
Składniki:
4 ligole
3 łyżki miodu
3 łyżki rodzynek namoczonych uprzednio we wrzątku
3 łyżki orzechów włoskich
6 łyżek płatków migdałowych
3 łyżki żurawiny
Jabłka przecinamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne. Do tak powstałych zagłębień wkładamy wymieszane z miodem bakalie lub żurawinę z migdałami. Dusimy lub pieczemy w piekarniku do miękkości, około 20, 30 minut. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz